Een dagje spelen bij Natuur-Avontuur


Wij halen kinderen op van de volgende scholen:

-De kleine prins
-De Hogenkamp
-De Wilhelminaschool
-De Pas
-IJzevoorde
-SBO Sam


Aan het eind van de schooldag worden de kinderen opgehaald door een PMer met een bakfiets of de BSO fiets. We fietsen dan direct door naar een natuurgebied in Doetinchem. Uitzondering hierop is school IJzevoorde, daar worden de kinderen met de taxi opgehaald en naar ophaallocatie / de speelplek gebracht.


De plekken in de natuur waar we spelen in Doetinchem zijn divers, zoals bijvoorbeeld de Kruisbergse bossen, de hei, de Christoffelstraat en de Zumpe. We bekijken per dag wat de meest geschikte locatie is. Zo letten we op weersomstandigheden. We spelen bijvoorbeeld bij veel zon niet op een open vlakte en bij regen juist onder de bomen. Wij zorgen voor voldoende afwisseling voor de groepen, er wordt dus niet iedere week op dezelfde plek gespeeld. Ook spelen we in op de ontwikkelingen van de natuur. We bekijken de groei van kikkervisjes, eten uit de natuur, gaan sleeën of glijden op het ijs en bewonderen de mooiste paddenstoelen.


• Als alle kinderen van de diverse scholen aangekomen zijn eten we gezamenlijk iets in de kring. In principe mag alles meegegeven worden als het maar (redelijk) gezond is en niet voorverpakt. Denk bijvoorbeeld aan een boterham, wat rauwkost, soep in een thermosfles enz. Wij schenken thee of water, vergeet dus niet een afsluitbare beker mee te geven.
• Na het eten bespreken we de regels en risico’s van het gebied. Zo worden de grenzen aangegeven en de regels voor bijvoorbeeld boomklimmen / spelen bij water herhaald.
• Wij stimuleren vrij spel. Ieder kind kan daarom zijn eigen keuze maken voor de invulling van de middag en iets kiezen dat bij hem / haar past. De een zal een dierenhotel gaan bouwen, de andere speelt liever verstoppertje. Ze kunnen samen spelen of alleen gaan struinen. We nemen geen speelgoed mee.
• We spelen tot ca. 16.00, dan krijgen de kinderen van ons groente en fruit van de biologische boerderij Ruimzicht te Halle. Rond 16.30 vertrekken we met de fietsen naar onze ophaallocatie: De Kapel op het Kruisbergterrein, Hogeslagweg 10 in Doetinchem. Tussen 17.00 en 18.30 kunnen de kinderen daar opgehaald worden.
• Afhankelijk van het weer en jaargetijden spelen we bij aankomst binnen in de Kapel of buiten op het veld totdat de ouders komen.
• Bij erg slecht of gevaarlijk weer spelen we binnen.

Kinderen verantwoord leren omgaan met risico's in de natuur, zoals ongebaand terrein, boomklimmen, water, vuur, eetbare planten en oneetbare planten, dode dieren en weersomstandigheden creeërt zelfvertrouwen, rust en veiligheid